Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.

canon logo header

Medisch Spectrum Twente

Fysicon DataLinQ “een intensieve samenwerking tussen industrie en de zorgsector van de afgelopen en komende jaren”.

Op 8 oktober 1958 werd door een Zweedse arts de eerste implanteerbare pacemaker geplaatst bij de toen 43-jarige Arne Larsson. Het apparaat moest na drie uur vervangen worden vanwege de te geringe batterijcapaciteit. Larsson wist, net als vele andere patiënten, dankzij de pacemaker in goede gezondheid een hoge leeftijd (86) te bereiken. De afgelopen decennia heeft een continue doorontwikkeling er voor gezorgd dat de pacemaker nog beter is gaan functioneren.

Een pacemaker is een vernuftig klein apparaatje dat in staat is om een te traag of te snel hartritme te corrigeren door middel van een elektrische prikkel. "Waren de eerste pacemakers qua formaat nog te vergelijken met een pakje sigaretten, tegenwoordig bedraagt de afmeting niet meer dan vier bij vier centimeter, is de pacemaker slechts één centimeter dik en weegt hij 30 gram", vertelt Brigit Aalbers, Hoofd Hartkatheterisatiekamers / Electrofysiologie van het Thorax Centrum Twente, onderdeel van het Medisch Spectrum Twente te Enschede. "Voor de patiënt heeft dit als groot voordeel dat het aanbrengen van de pacemaker geen grote chirurgische ingreep meer vereist en dat de kans op complicaties en infectierisico’s daardoor aanzienlijk wordt verkleind. Bij de eerste pacemakers was de output niet op externe wijze instelbaar. Korte tijd daarna kon middels een instelschroefje de output van buitenaf ingesteld worden. In de jaren zeventig werd dit mogelijk middels telemetrische communicatie. Eind jaren tachtig werd het mogelijk om de pacemaker-output automatisch af te regelen op de gevoeligheid van het hartweefsel, echter kon dit pas echt succesvol worden toegepast eind jaren negentig. Dankzij de toegenomen batterijcapaciteit hebben de huidige pacemakers, afhankelijk van de instellingen die per patiënt verschillen, een levensduur van drie tot zeven jaar.

De ontwikkelingen gaan door. "Door intensieve samenwerking tussen industrie en de zorgsector van de afgelopen en komende jaren, worden op basis van de uitkomsten van evidenced based clinical trails steeds optimalere verbeteringen verkregen in de uitvoering van klinische zorg, zodat patiënten de best mogelijke zorg kunnen ontvangen. Daarnaast speelt de afstemming tussen techniek en ICT een steeds significantere rol. De mogelijkheden voor data verwerking worden uitgebreider, wat een complexere ICT architectuur tot gevolg heeft", gaat Aalbers verder.

In Nederland hebben implanterende centra de verplichting om de kwaliteits- en prestatie indicatoren ten aanzien van de registratie van PM en ICD implantaties landelijk aan te leveren bij de daarvoor aangewezen instellingen zoals het VWS en IGZ. "Primair wordt Fysicon DataLinQ in onze instelling ingericht en gebruikt als multi functionele database", vermeldt Aalbers. "Daartoe is het van belang dat de applicatie op integrale en universele wijze informatie uit de verschillende beschikbare device programmers kan genereren, om dit tevens als een toekomstbestendige database ten behoeve van onderzoek en statistiek te kunnen laten fungeren. Een groot voordeel daarbij is het geautomatiseerd verwerken en het systematisch vertalen en plaatsen van informatie door middel van de specifiek daarvoor ontworpen templates".

DataLinQ CRM kan vooralsnog als eerste voldoen aan alle eerder genoemde vereisten. Een volgende stap is het ontsluiten van alle informatie omtrent remote monitoring. Dit is een mogelijkheid om pacemakers op afstand te controleren, zodat de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis behoeft te komen."

"Idealiter kan deze data vervolgens ontsloten worden op een ziekenhuis EPD of multifunctioneel zorgportaal, waarbij de verschillende zorgprofessionals (regionaal en/of inter-regionaal) inzage kunnen verkrijgen", aldus Aalbers. • laurentius
 • diaconessenhuis
 • zorgcombinatie
 • caterhina
 • antoniusziekenhuis
 • amphia
 • amcamsterdam
 • erasmus
 • zuyderland
 • mst
 • bernhoven
 • LUMC

Social media

Evenementen